3 Ağustos 2009 Pazartesi

AĞUSTOS’TA DOĞA

Ağustos’un yarısı yaz, yarısı kış demişler. Gerçekten de Ağustos ayı havaların değişmeye başladığı, sonbaharın hazırlıklarını yaptığı bir aydır. Tarhanalar, salçalar yapılmaya, bahçelerdeki son hasatlarda ürünler kışlık olarak hazırlanmaya, son keskin ve şiddetli güneş ışıklarında değerlendirilmeye başlanır.

Dont yaylalı Yörük oluşlu Salih amca, her yıl 14 ağustosta 12 günlük bir gözleme başlar. Bu gözlemin her günü gelecekteki bir ayı temsil eder. Yaptığı gözlemlerle gelecek bir yılda havanın nasıl olacağını kestirmeye çalışır. Havanın gidişatı Yörük için önemlidir, yaşamını ona göre düzenleyecek ne de olsa. Hareketli bir Ağustos ayı diliyorum herkese.


6 / Dolunay (saat 3:54)
13 / Sondördün
14-25 / Hava tahmini için gözlem dönemi
18 / Yemişlerin tam olgunlaşması
20 / Yeniay (13:02)
21/ Yaprakların sararmaya başlaması
27 / İlkdördün
28 / Leyleklerin sıcak ülkelere gitme zamanı
31/ Mircan Fırtınası (Mercan Fırtınası)

2 yorum:

  1. Merhabalar ben Ege Univ. Kimya Müh. öğrencisi Tayfun. 8. HKMO Yaz Eğitim Kampında bende bulunmaktaydım. Eski Foça daki panelinizdeki görüşleriniz çok hoşuma gitmişti o gün, gayet mantıklı şeylerden bahsettiniz. Bende mesleğimin getirdiği sorumluluklarımın olduğunu düşünüyorum gelecek açısından. Çünkü bildiğiniz gibi çevreyi en çok kirleten meslek grubu kimya mühendisleri. Alternatif enerji kaynakları olsun geri dönüşüm olsun ekolojik yaşam olsun hepsi ilgi alanımıza giriyor. O gün size karşı gösterilen tavra çok sinirlendim bilinçsiz insanların gerçekten ne kdr fazla olduğunu bikere daha gördüm! Çok üzüldüm ayrıca... Ben elimden geldiğince enerji kullanımını minimuna getirmeye kullandığım herşeyi 2. 3. ... kez kullanmaya çalışıyorum. En basitinden panelde susamış olmanıza rağmen pet şişeyi açıp içmeyişiniz... Bende bu mantıkta düşünen biriyim hatta bazen baya abartıyorum ama sonunda verdiği mutluluk ayrı bir güzel! Evde otomobil olmasına rağmen okula bisikletle gidiyorum tam 17km! Karşıyakadan Bornovaya, bişiler yapmaya çabalıyorum kendimce bazıları aşırı, bazıları çok önemsiz gibi görünsede ben bu biliçle yetiştirildiğim için çok mutluyum. Sizede çok tşk ederim hem o gün hemde incelemekte olduğum yazılarınız için :)) İyi günler dilerim, sağlıcakla.

    YanıtlaSil
  2. Selamlar,

    çok uzun bir zaman önce yazmışsınız bu mektubu, ancak ben uzun bir zamandır blogu ihmal etmiştim.
    Görüşleriniz için çok teşekkürler, ne mutlu sizin gibi insanlar var etrafta! Buğday Derneği'nin üyesi olmanızı öneririm. www.bugday.org sitesini takip etmenizi. Çok sevgiler
    Güneşin

    YanıtlaSil