3 Ocak 2009 Cumartesi

AY'IN HALLERİ

AY’IN HALLERİ
Güneşin Aydemir

Dünyamızın çevresinde yaptığı yirmisekiz buçuk günlük yolculuğu sırasında Ay, bedenimizde, bitkilerde, hayvanlarda, toprakta, havada, suda, kısacası suyun bulunduğu her yerde bir çekim yaratır. Bu çekimin etkisini suyun miktarı, Ay’ın Dünyamıza olan uzaklığı ile bağlantılı olarak farkederiz. Etkiyi okyanus yada deniz kenarlarında 2 metreye varan yükselip çekilmelerde farkedebileceğimiz gibi ruhsal durumumuzdaki değişikliklerde de hissedebiliriz.

Ay, Güneş ve Dünya’nın uzayda birbirleri ile olan konumlanmaları sonucu gerçekleşen çekimin gücünden bugüne kadar en çok tarımda faydalanılmış. Bugün Anadolu’nun birçok köyünde (Avrupa kaybolan bu bilgiyi keşfetmek için çok zaman harcadı) çiftçiler Ay’ın durumuna göre ekip biçiyorlar, salçalarını turşularını Ay’ın durumuna göre kuruyorlar, evlerini yapacakları ağaçları Ay’ı takip ederek kesiyorlar. Bu sayede zararlılarla mücadele, bitki direnci, toprak sağlığı gibi konularda kimyasal yardım almıyorlar.

Genel Kural
Buğday Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre Anadolu’nun değişik yörelerinde yaşayan çiftçiler; “Ziraat işlerinizde ayın yenisine eskisine bakarmısınız?” sorusuna hep aynı cevabı verdiler: “Ayın yenisinde (yeniay) ekim, dikim yapılmaz, böceklenir, gelişmez. Bu zamanda kesilen salatalıktan, domatesten, sebzeden turşu-salça kurulmaz küflenir, erir gider. Ağaç kesilirse kurtlanır, çürür. Koyun kırkılırsa güvelenir, peynir kurtlanır. Bu işlerden ne yapacaksan Ay yedi günlükken yapmaya başlayacaksın”. Bununla beraber ortaçağda ameliyatların zamanını belirlemede Ay’ın durumunun takip edildiğini belirtmekte fayda var.

Ay yirmisekizbuçuk günlük döngüsü içinde ondört günlük iki evre geçirir. Bunlardan biri yeniayla başlayıp Dolunayla biten Ay’ın BÜYÜME EVRESİ, diğeri de Dolunay’la başlayıp Yeniay’la biten KÜÇÜLME EVRESİdir. Kural olarak Ay büyürken suyun çekimi arttığı için su ile ilgili olan herşey almaya, küçülürken de vermeye eğilimlidir.

Sideral Ay (Ay’ın yıldızlarla birleşik etkisi)
Ay, Dünya çevresindeki yolculuğu sırasında ayrıca Zodyak dediğimiz, Dünyanın etrafını 12 ayda dolaşan burçların oturduğu yıldız kuşağı üzerindeki yeri ile de bizleri etkilemektedir. Özellikle Biyodinamik tarım dediğimiz yöntemde Ay’ın zodyak üzerindeki konumu oldukça önemsenmektedir. Buçlara göre kök, yaprak, çiçek ve meyve günleri bulunmaktadır. Yetiştirmek istediğimiz bitkinin hangi bölümü ile ilgileniyorsak o bölümün gününde ekim yapıldığında verimi oldukça artırma şansı olduğu gözlemlerle ispatlanmıştır. Aynı dönemler arılardan bal alma verimini de etkilemektedir.


Kaynaklar:
- Güneşin Aydemir, TaTuTa Köy Gezileri sırasında toplanan söyleşi notları, 2003-2004
- Maria & Matthias Thun, The Biodynamic Sowing and Planting Calender 2004.

1 yorum:

  1. ilk önce blogunuz hayırlı olsun uzun zamandır araştırmaya çalıştığım ama bir türlü toparlıyamadığm bir konuydu sideral ay ben tarımın yanında özellikle arılarla olan etkisini öğrenmek istiyorum ve bu konudada başınzı ağrıtacağm kusura bakmayın

    YanıtlaSil